Lepota sviranja akustične gitare

Lepota sviranja akustične gitare

Ako pogledate ljude oko sebe ili pričate sa njima o muzici, najčešće ćete čuti da je ta osoba u nekom trenutku svog života svirala gitaru, ili sigurno poznaje nekog ko svira (uglavnom najmanje 5 ljudi). Retko ko u našoj zemlji, pa čak i u teškim ruralnim delovima nije čuo ili video gitaru.

Dostupnost
Pored njenog specifičnog mekog i utešnog zvuka, možda je najveća prednost gitare nad ostalim instrumentima njena rasprostranjenost. Gitara spada u jednostavnije instrumente za izradu, i zato gitara svakom sa malo želje može doći u posed. Zašto kažem želje, a ne novčanih sredstava? Zato što je čest slučaj da ako neko nije u stanju da kupi novu ili pak polovnu gitaru, često poznaje nekog ko će da mu pozajmi svoju koja sakuplja prašinu u nekom ćošku ili služi kao ukras na zidu. Ako se ta situacija uporedi sa klavirom, violinom ili harmonikom uverićete se da je to istina. Pokušajte da nađete nekog sa viškom klavira 😛

Prenosivost
Pored njene dostupnosti nikako ne treba izostaviti mobilnost. Gitara spada u prilično lako prenosive instrumente. Iako ne spada ni blizu po veličini u manje instrumente, zbog njene konstrukcije nije težak, a ni kabast instrument. Može da se nosi na više načina. Ali, ako se na to doda i torba koju svakako treba posedovati iz nekoliko razloga. Jedan je još bolja prenosivost, jer postoje torbe koje se nose preko ramena, ili još bolje, kao ranac. A drugi razlog je zaštita od ogrebotina i udaraca, dok je treći zaštita od naglih promena temperatura. Poznato je da se tela na toploti šire, a na hladnoći skupljaju. Taj zakon koji smo učili nekad na predmetu “Priroda i društvo” najbolje može da se primeti na žicama koje se npr kada šetate po zimi napolju i uđete u toplu prostoriju (ili obrnuto), žice se naglo rastegnu i onda se raštimuju. Štim nije toliki problem, jer svaki prosečan gitarista ume da naštimuje svoju gitaru. Problem se javlja jer žice pucaju od tih naglih promena, a najgore je što se to najčešće javlja usred sviranja, pri čemu žica voli često da ošine po licu (da se osveti za lošu negu i čuvanje).

Tehnika sviranja
I po ovoj kategoriji osećam se dovoljno slobodno da izjavim da što se tiče početničkog učenja na gitari (ovo se odnosi na pop/rok sviranje), gitara je opet među vodećim instrumentima. Osnove se lako i brzo uče, i brzo steknete osećaj da umete da svirate instrument. Kada me neko pita “Nauči me nešto na gitari”, ja ću uvek da ga naučim 3 akorda od kojih može da stvori pesmu. Na sreću, ili žalost (kako kome), većina pesama rok i pop muzike, naročito na našim prostorima, sadrži 3-4 akorda koji se vrte u krug. To u velikoj meri olakšava početke u učenju sviranja gitare i ovladavanja osnovnim tehnikama. Još jedna stvar koja olakšava stvar jeste da, za razliku od klavira i harmonike npr. kod gitare desna ruka služi samo za davanje ritma, dok kod harmonike i klavira jedna ruka svira glavni glas, a druga akordsku pratnju. Kod gitare birate u startu da li ćete da svirate melodiju ili akorde. U slučaju da izaberete akorde, melodiju bi trebalo da pevate. Naravno, nije nemoguće svirati i melodiju i akorde istovremeno, ali ostavimo to onim umešnijima koji gitaru sviraju godinama.

Podeli:

Leave a Reply